7900 /Viia7 / QuantStudio 6 Proflex Real-time PCR System
Badanie ekspresji genów, genotypowanie SNP czy wykrywanie wirusowego i bakteryjnego DNA już nie będzie problemem.
Szybka, wydajna i powtarzalna metoda analizy kwasów nukleinowych w czasie rzeczywistym (ang. Real-time PCR) z wykorzystaniem najnowszej generacji urządzeń QuantStudio 6 , Viia7 oraz 7900 Real-time PCR System, firmy Applied Biosystems, dzięki zastosowaniu wymiennych bloków (96 oraz 384-dołkowych) daje możliwość analizy kilkuset prób oraz kilku genów jednocześnie (ang. multiplex gene analysis). Pozwala to zaoszczędzić czas oraz zmniejszyć ilość użytego materiału biologicznego.
Real-time PCR to bardzo szybka oraz wydajna metoda analizy kwasów nukleinowych, pozwalająca na wykrywanie obecności RNA oraz DNA, jak również dokładny pomiar koncentracji. Podstawą reakcji PCR jest amplifikacja specyficznego, jednoniciowego fragmentu matrycy DNA/cDNA, w celu zwielokrotnienia liczby kopii. Detekcja sygnału pochodzącego z powstałego produktu możliwa jest dzięki wykorzystaniu fluorochromów. Zastosowane w urządzeniach zaawansowane układy optyczne (lampa halogenowa lub lasery) do wzbudzania fluorescencji oraz systemy detektorów pozwalają na używanie różnych barwników m.in. FAM™, Sybr® Green, VIC®, JOE™, NED™, TAMRA™, Cy3™, ROX™, Texas Red®, Cy5™. Wysoka czułość urządzeń pozwala na wykrycie nawet niewielkich różnic w ekspresji genów pomiędzy badanymi próbami, czy stwierdzenie obecności pojedynczych mutacji w genie. Wykonanie pojedynczej analizy, stosując specyficzne startery oraz zestawy odczynników, zawierające m.in. Taq polimerazę DNA, nukleotydy zajmuje od 1 do 2 godzin, a otrzymane wyniki są wiarygodne i powtarzalne. Przy użyciu QuantStudio 6 Flex Real-time PCR system możliwa jest również analiza prób metodą HRM (ang. High Resolution Melting).
Więcej na stronie producenta AB qPCR
HT7900 i Viia 7 znajdują się w Laboratorium Analizy DNA (A22b).
QuantStudio 6 Flex znajduje się w pomieszczeniu 121 w budynku Instytutu przy ul. Tuwima 10 (Zakład Immunologii i Mikrobiologii Żywności)